PUOLITTAIN, SILMILLÄ HÄMÄRILLÄ...

Tämä "lokikirja" on tavallaan JÄTEASTIA. Vanhat puheet eivät hyllyillä lojuvina lappuina ainakaan avaudu enää kenellekään muulle. Polttaakaan en niitä raski. Poimin siis palasia tänne jätetynnyriin.

Samalla tavalla tämä on tavallaan KOMPOSTI. Tallennan tänne joitakin keräämiäni kasveja kuvina ja pieninä juttuina happanemaan.

Kasveja olen keräillyt vähän jokapuolella. Puheita olen pitänyt lähinnä virkapaikassani Kiuruveden seurakunnassa. Myöskin puheen pitopaikan ja ajankohdan merkitsen esille, sopivaisuuden puitteissa.

Tervetuloa siis KAATOPAIKALLE, jätteiden keskelle, makujen maailmaan. "Loki" kertoo, mistä on menty...

lauantai 22. elokuuta 2009


AIKA ON SYNTYÄ ... JA KEHITTYÄ - TIKANKONTTI (Cypripedium calceolus)

Oppilaat muistavat vieläkin rehtori Tatu Malmivaaran sanat psykologian tunnilta Kiuruveden Yhteislyseosta 50 vuoden takaa: "Synnytys on ihmiselämän traagisin ja vaikuttavin kokemus." Sanat pitänevät paikkansa muistakin kuin ihmisistä puhuttaessa. Kirahvin poikasen matka alkaa yli kahden metrin pudotuksella maankamaralle emän synnyttäessä aina seisovilta jaloin! Traagisin kokemus on siis tulla synnytetyksi...

Ihmisen avuttomuus puhuttelee. Vastasyntynyt lapsi on niin avuton ja enemmän tai vähemmän hoivan, tuen ja avun tarpeessa - vähintäinkin 20 ensimmäistä elinvuottaan! Sen rinnalla vaikkapa vastasyntynyt hirvenvasa ihmetyttää. Sehän seisoo heti kohta omilla jaloillaan, pitkillä ja vapisevilla.

Kehittyminen tapahtuu tietyssä järjestyksessä ja sen vaatima aika vaihtelee. Kämmekkäkasveihin kuuluva tikankontti on yksi aikaa vaativista kasvilajeista. Siemenestä kasvaessaan sen ensimmäiset sirkkalehdet puhkeavat vasta 4-vuotiaaseen taimeen. Nuorimmat kukkivat tikankontit ovat puolestaan jo ainakin 16 vuotta vanhoja.

Tikankontin kukka voi olla lähes kymmensenttinen, yksi kasvikuntamme suurimmista. Myös sen rakenne on hyvin erikoinen, keltainen huuli ja violetit kierteiset kehälehdet ovat helposti tunnistettavissa. Suuresta koostaan huolimatta kukat ovat rakenteensa vuoksi usein pölyttäjilleen melkoisia labyrintteja, suorastaan surmanloukkuja. Pölyttyminen ei läheskään aina onnistu, mutta onnistuessaan se tuottaa ennätyssadon - kodasta on löydetty jopa 50 000 siementä!

Myös tikankontin levinneisyyskartta on erikoinen, sirpalemainen. Sitä löytyy harvakseltaan Ahvenanmaan ja Kittilän väliseltä alueelta usein lehtomaisilta suoniityiltä, mutta missään se ei esiinny runsaana. Se vaatii kalkkiperäissen kasvualustan. Syystäkin kasvi on koko maassa rauhoitettu. Kuvan kasvin kuvasin Norjassa Lulledalenin luontopolun varressa Skibottenin lähellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti