PUOLITTAIN, SILMILLÄ HÄMÄRILLÄ...

Tämä "lokikirja" on tavallaan JÄTEASTIA. Vanhat puheet eivät hyllyillä lojuvina lappuina ainakaan avaudu enää kenellekään muulle. Polttaakaan en niitä raski. Poimin siis palasia tänne jätetynnyriin.

Samalla tavalla tämä on tavallaan KOMPOSTI. Tallennan tänne joitakin keräämiäni kasveja kuvina ja pieninä juttuina happanemaan.

Kasveja olen keräillyt vähän jokapuolella. Puheita olen pitänyt lähinnä virkapaikassani Kiuruveden seurakunnassa. Myöskin puheen pitopaikan ja ajankohdan merkitsen esille, sopivaisuuden puitteissa.

Tervetuloa siis KAATOPAIKALLE, jätteiden keskelle, makujen maailmaan. "Loki" kertoo, mistä on menty...

perjantai 28. elokuuta 2009

ESTEET OVAT VOITTAMISTA VARTEN - KURJENKANERVA (Phyllodoce caerulea)

Kekkonen patisteli aikanaan ihmisiä liikkumaan tokaisemalla: "Kaikki syyt, jotka estävät meitä kuntoilemasta, ovat tekosyitä!" Ainakaan sää ei nykyvaatteilla voi olla syy sohvalle jäämiseen.

Kurjenkanerva kertoo pitkäperäisillä, nuokkuvilla ruukkumaisilla kukillaan sinnikkäästä sopeutumisesta tuntureiden äärimmäisiin oloihin. Se ei anna säiden säikyttää. Keinot ovat monet...

Kurjenkanervan kasvualueet löytyvät sellaisilta rinteiltä, joissa on huomattavan paksu lumipeite talviaikana suojaamassa paljakan viimalta ja pakkaselta. Toisaalta sen juurista ja lehdistä on löydetty öljypisaroita, jotka suojelevat kasvia jäätymiseltä. Tunturin viileät ja kosteat kesät saattavat estää hyönteispölytyksen onnistumisen. Niinpä siementen teko onnistuu varmuuden vuoksi myös itsepölytyksen kautta. Vielä neljäskin sopetumiskeino kurjenkanervalla on. Se kykenee hyödyntämään karun ympäristön ravinteet tehokkaasti juuristossaan olevien symbioottisten sienten avulla.

Kukkimattomana kurjenkanerva muistuttaa kovasti variksenmarjaa. Ne erottaa kuitenkin tällöinkin kurjenkanervan lehden alapinnalla olevasta vaaleasta juovasta. Kukinnan alussa kukka on vaaleanpunainen. Ajan kuluessa kukka kuitenkin muuttuu yhä sinisemmäksi. Tämä johtuu siitä, että kukan väriaine, antosyaani reagoi kasvin solunesteen happamuuden muutoksiin. Samanlainen muutos tapahtuu myös imikällä ja kevätlinnunherneellä.

Jotta tämän sinnikkään sopeutujan näkisi, on mentävä pohjoiseen - ainakin Kuusamon ja Kemijärven seuduille saakka. Pohjoisempana se on yleinen sekä paljakassa että metsävyöhykkeellä.

2 kommenttia:

  1. Ihania kasvikuvia Lapista ja puhuttelevia päiväkirjaotteita, kiitos niistä!
    Vuoden kuluttua taitaa meilläkin olla aihetta matkata Lappiin nykyistä enemmän. Ivalosta voi sitten retkeillä tuntureille etsimään Lapin kasveja.
    - Maija

    VastaaPoista
  2. Kiitos "käynnistä"! Ei vain tahdo aika piisata kuvienlaitteluun, paljon olisi odottamassa...
    Teillä on kyllä sitten loistomahdollisuudet tutustua oikein ympärivuotisesti Lapin ihmeisiin!

    VastaaPoista