PUOLITTAIN, SILMILLÄ HÄMÄRILLÄ...

Tämä "lokikirja" on tavallaan JÄTEASTIA. Vanhat puheet eivät hyllyillä lojuvina lappuina ainakaan avaudu enää kenellekään muulle. Polttaakaan en niitä raski. Poimin siis palasia tänne jätetynnyriin.

Samalla tavalla tämä on tavallaan KOMPOSTI. Tallennan tänne joitakin keräämiäni kasveja kuvina ja pieninä juttuina happanemaan.

Kasveja olen keräillyt vähän jokapuolella. Puheita olen pitänyt lähinnä virkapaikassani Kiuruveden seurakunnassa. Myöskin puheen pitopaikan ja ajankohdan merkitsen esille, sopivaisuuden puitteissa.

Tervetuloa siis KAATOPAIKALLE, jätteiden keskelle, makujen maailmaan. "Loki" kertoo, mistä on menty...

perjantai 13. helmikuuta 2009


EI IHAN VIELÄ

Mutta kummallisen lähellä tuo kuvan aika on jo kuitenkin. Siis se aika, kun ensimmäiset aikuisina talvehtivat päiväperhoset tulevat näkyviin.

Ensimmäisinä tulevat nokkosperhoset, pari päivää myöhemmin sitruunaperhoset, viikkoa myöhemmin suruvaippa ja neitoperhonen ja sitten viimeisenä tuo kuvassa ruokaileva herukkaperhonen. Sekin tulee jo ennen huhtikuun loppua. Ja ensimmäiset ovat varmasti jo maaliskuussa nähtävissä. Kummallisen tarkka tuo annettu aikataulu, katsopa vaikka tulevana keväänä tienvarsien pajukoita, jos vain ehdit.

Aikuisena talvehtiva perhonen... Siitä on siis tullut täysikasvuinen perhonen jo edellisenä kesänä. Sitten se on kestänyt pakkaset ja rännät, tuulet ja tuiskut jossakin varvikossa, puiden onkaloissa tai rakennusten seinustoilla. Ovat kuulema tuon ajan horroksessa, eivät talviunessa. Ja lämmin kevätauringonpaiste saa sen tosi pian liikkeelle.

Monesti nuo ensimmäiset lentäjät eivät ole niitä kesän kauneimpia - siivestä puuttuu palasia ja värit ovat haalistuneita. Mutta kauniita ne ovat. Niissä jos missä näkyy merkkejä eletystä elämästä. Kummallisia selviytymisen ihmeitä ne ovat. Käsittämättömiä...

Itselläni on milteipä jokakeväisenä tapana lukea tähän aikaan vuodesta Olli Marttilan kirja Nokkosperhosen kesä. Suosittelen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogiarkisto