PUOLITTAIN, SILMILLÄ HÄMÄRILLÄ...

Tämä "lokikirja" on tavallaan JÄTEASTIA. Vanhat puheet eivät hyllyillä lojuvina lappuina ainakaan avaudu enää kenellekään muulle. Polttaakaan en niitä raski. Poimin siis palasia tänne jätetynnyriin.

Samalla tavalla tämä on tavallaan KOMPOSTI. Tallennan tänne joitakin keräämiäni kasveja kuvina ja pieninä juttuina happanemaan.

Kasveja olen keräillyt vähän jokapuolella. Puheita olen pitänyt lähinnä virkapaikassani Kiuruveden seurakunnassa. Myöskin puheen pitopaikan ja ajankohdan merkitsen esille, sopivaisuuden puitteissa.

Tervetuloa siis KAATOPAIKALLE, jätteiden keskelle, makujen maailmaan. "Loki" kertoo, mistä on menty...

keskiviikko 25. helmikuuta 2009


SEURASSA SAMANLAISTEN - ORAVANMARJA (Maianthemum bifolium)

Siionin virren (SV 27:5) säe otsikossa viittaa siihen, että oravanmarja on yksi jäsen suuremmasta kasvijoukosta. Mikä ominaisuus yhdistää seuraavia kasveja? Paljastan niitä omasta mielestäni vaikeusjärjestyksessä.

5p vihje: Joukkoon kuuluvat myös hiirenvirna, kevätesikko, kullero ja niittynätkelmä. - Tosi tavallisia kukkakedolla, kevään ja kesän kukkijoita...

4p vihje: Niitä ovat myös pietaryrtti, rentukka, sinivuokko, suokukka, ulpukka ja valkovuokko. - On kevään ja syksyn kukkijaa, rannalta, suolta ja kuivalta maalta...

3p vihje: Myös keltamaksaruoho, kiurunkannus, kurjenmiekka, lumme, lupiini, peltoemäkki ja vaivero ovat ryhmän kasveja. - On viljelykarkulaisia, koristekasveja, rikkaruohoja...Minulla ei olisi vielä hajuakaan...

2p vihje: Keltamo, lehtopalsami, mäkikuisma, nuottaruoho, suopursu ja vehka ovat sellaisia. - Muutama näistä alkaa antaa aavistuksen...kuisma vaikuttaa...suopursua ei pidä...ja vehkakin...

Et jää pisteittä, sillä yhden pisteen vihje paljastanee asian. Sellaisia ovat myös kielo, leinikit, marjakuusi, näsiä ja sudenmarja.

Kyseessä ovat siis myrkyllisiksi luokitellut kasvit. Ei välttämättä uskoisi, niin tavallisia, nättejä, jokapäiväisiä, tuoksuvia ja houkuttelevia monet niistä ovat! Myrkyllisyyttä on tietysti monenlaista, toisilla tappavan vahvaa, toisilla taas vain lieviä vatsanväänteitä aiheuttavaa. Myrkyllistä - mutta kenelle? Monelle kasville myrkky saattaa olla varsinaista elämännestettä, suojakeino tuholaisia vastaan, oman hengissä säilymisen edellytys. Osa myrkyllisistä marjoista sopii oikein hyvin lintujen ravinnoksi! Useimmiten tuo luokitus tarkoittanee: ei ihmisten nautittavaksi tai vaarallista nisäkkäille.

Oravanmarjan tieteellinen nimi on hyvin kohdettaan kuvaava. Maianthemum tarkoittaa toukokuun kukkaa ja bifolium puolestaan kaksilehtistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogiarkisto