PUOLITTAIN, SILMILLÄ HÄMÄRILLÄ...

Tämä "lokikirja" on tavallaan JÄTEASTIA. Vanhat puheet eivät hyllyillä lojuvina lappuina ainakaan avaudu enää kenellekään muulle. Polttaakaan en niitä raski. Poimin siis palasia tänne jätetynnyriin.

Samalla tavalla tämä on tavallaan KOMPOSTI. Tallennan tänne joitakin keräämiäni kasveja kuvina ja pieninä juttuina happanemaan.

Kasveja olen keräillyt vähän jokapuolella. Puheita olen pitänyt lähinnä virkapaikassani Kiuruveden seurakunnassa. Myöskin puheen pitopaikan ja ajankohdan merkitsen esille, sopivaisuuden puitteissa.

Tervetuloa siis KAATOPAIKALLE, jätteiden keskelle, makujen maailmaan. "Loki" kertoo, mistä on menty...

torstai 26. helmikuuta 2009


JUHANNUSUINNILLA - ISOKARPALO (Vaccinium oxycoccos)

Tunnustan suoraan, että en ollut karpalon kukkaa koskaan aiemmin huomannut - en koskaan, vaikka tapana on ollut syksyllä karpaloita kerätä. Nyt lähdin sitä aivan tarkoituksella etsimään. Siis parhaimmalle tuntemalleni karpalosuolle, sen märälle nevalle juhannusviikolla!

Suon pinnassahan se kasvaa. Ja kukka kohoaa kirjojen mukaan vajaat 2 tuumaa suonpinnasta. Kun "läpitähdättävällä" etsinkameralla tuota kasvia luonnollisella paikallaan "maan" pinnasta kuvaa, voit ehkä itse mielessäsi kuvitella kuvaajan asennon. Suosittelen seuraaville kuvaajille vaihtokenkiä, -housuja, -takkia sekä kasvonpesuvehkeitä mukaan otettaviksi! Ja jos pressun kanssa meinaat kuvata, ymmärrät tietenkin, että pienestä pressusta se vasta hyvä uima-allas suonpintaan syntyykin!

Mutta ei harmita. Se on juuri sellainen kuin kasvikirjoissa kertoivat. Kukat siis "vaaleanpunaisia, noin 5-8 mm leveitä, yksittäin pitkän ja pystyn lyhytkarvaisen kukkaperän päässä. Teriö neliliuskainen ja liuskat taakäänteisiä..." (olethan huomannut, että klikkaamalla kuvaa pääsee tarkastelemaan isompana!) Jo ovat hyvin sanallisesti asian kuvanneet!

Kuvasta voi tarkistaa senkin kasvikirjojen kohdan, jossa sanotaan karpalon lehtien olevan alta valkeita! Ja vielä vinkki: jos haluaa kuvata karpalon ja säilyä kuivana, kannattaa valita kohteeksi karpalolajeistamme toinen eli pikkukarpalo (Vaccinium microcarpum). Kasvikirjojen mukaan sen kasvupaikalle voi pahemmin kastumatta istahtaakin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogiarkisto