PUOLITTAIN, SILMILLÄ HÄMÄRILLÄ...

Tämä "lokikirja" on tavallaan JÄTEASTIA. Vanhat puheet eivät hyllyillä lojuvina lappuina ainakaan avaudu enää kenellekään muulle. Polttaakaan en niitä raski. Poimin siis palasia tänne jätetynnyriin.

Samalla tavalla tämä on tavallaan KOMPOSTI. Tallennan tänne joitakin keräämiäni kasveja kuvina ja pieninä juttuina happanemaan.

Kasveja olen keräillyt vähän jokapuolella. Puheita olen pitänyt lähinnä virkapaikassani Kiuruveden seurakunnassa. Myöskin puheen pitopaikan ja ajankohdan merkitsen esille, sopivaisuuden puitteissa.

Tervetuloa siis KAATOPAIKALLE, jätteiden keskelle, makujen maailmaan. "Loki" kertoo, mistä on menty...

perjantai 27. helmikuuta 2009


VIERAALLA MAALLA KAUKANA - MUSTIKKA (Vaccinium myrtillus)

Mustikkajutun voi näköjään aloittaa vaikka paastonajan virrellä! Vieraalla maalla kaukana tässä tosiaankin (VK 78) ollaan. Osasit jo varmaankin yhdistää tämän aasinsillan siihen tutumpaan sanontaan : oma maa mansikka, muu maa mustikka.

Sanonta on kauan sitten, kaskiviljelyn aikoina ollut ohjenuora maanomistusoikeutta ratkottaessa! Kaskenraivaaja otti työllään raivaamansa viljelyalan omaisuudekseen. Muilla ei siihen enää ollut oikeutta. Kun kaskea oli muutama vuosi viljelty, maan kasvuvoima alkoi vähentyä. Viljely oli lopetettava, entinen kaski jätettiin ahoksi. Pian siinä oli kukkaketo.

Niin kauan kuin tuolla kukkakedolla ahomansikka menestyi, niin kauan maa-alue kuului sen alkuperäisen raivaajan omistukseen. Se oli "omaa maata". Sellaiset metsämaat, jotka kasvoivat kaskeamisen jälkeen jo mustikkaa, olivat jo kenen tahansa kaskettavissa. Ne olivat muuttuneet "muiden maaksi", siirtyneet pois raivaajan omistuksesta.

Suomalainen luonto on vielä puhtaan maineessa. Samoin pohjolan valoisan yön vaikutus aromeihin on yleisesti tunnettua. Suomalainen mustikka onkin kovassa huudossa: Japaniin sitä tilataan vuosittain 5 miljoonaa kiloa, enemmän kuin pystytään toimittamaan. Vieraalla maalla kaukana suomalainen mustikka menee parempiin suihin - tai itse asiassa silmiin, sillä siitä valmistetaan näkökykyä vahvistavaa terveystuotetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogiarkisto