PUOLITTAIN, SILMILLÄ HÄMÄRILLÄ...

Tämä "lokikirja" on tavallaan JÄTEASTIA. Vanhat puheet eivät hyllyillä lojuvina lappuina ainakaan avaudu enää kenellekään muulle. Polttaakaan en niitä raski. Poimin siis palasia tänne jätetynnyriin.

Samalla tavalla tämä on tavallaan KOMPOSTI. Tallennan tänne joitakin keräämiäni kasveja kuvina ja pieninä juttuina happanemaan.

Kasveja olen keräillyt vähän jokapuolella. Puheita olen pitänyt lähinnä virkapaikassani Kiuruveden seurakunnassa. Myöskin puheen pitopaikan ja ajankohdan merkitsen esille, sopivaisuuden puitteissa.

Tervetuloa siis KAATOPAIKALLE, jätteiden keskelle, makujen maailmaan. "Loki" kertoo, mistä on menty...

lauantai 28. helmikuuta 2009


ONGELMANSA KULLAKIN - METSÄTÄHTI (Trientalis europaea)

En minä saanut päätetyksi! Ensimmäinen kuva niin houkutteli minua. Onhan kuvattavana tähti - metsätähti - ja tähtiä on aina totuttu katselemaan alhaalta päin. Tykkäsin siitä niin kovasti. Mutta sitten laskin verholehdet ja terälehdet. Niitähän on kuusi! Ei tämä kuva voi edustaa metsätähteä, ei ainakaan yksin.

Metsätähti on kuuluisa siitä, että se oli ongelmallinen Linnélle ja hänen turhan matemaattiselle kasvijärjestelmälleen. 7 terälehteä ja 7 hedettä olivat yhdistelmä, jota ei juuri muista kasveista tavattu. Ja metsätähden lehtiruusukkeissakin on hyvin monesti juuri 7 lehteä. Tämä metsätähteen olennaisesti liittyvä 7 näkyisi niin mukavasti tuossa toisessa kuvassa...

Kävi niinkuin minulle käy housukaupassa. Kun on kahdet housut, joista en osaa valita, otan molemmat. Älä nyt ala analysoida ongelmiani... Ongelmansa kullakin! Ja onneksi ei edes kovin suuri sellainen!

Omat ongelmansa on myös metsätähdellä - niin siro, puhdas, säännöllinen ja täydellisenä pidetty kuin se onkin! Hohtavan valkea pelkistetty kukka ei juuri hyönteisiä houkuttele. Ja vaikka pölyttyminen tapahtuisikin, siemenet kehittyvät hyvin harvoin. Ja vaikka kehittyisivätkin, siementaimien kasvaminen on tosi heikkoa...

Ongelmilla on kuitenkin tapana ratketa. Vaikka äskeinen kuvaus metsätähden lisääntymisestä näytti ongelmalliselta, olet itsekin huomannut, että se on silti yksi Suomen kaikkein yleisimmistä kukkakasveista. Kun suvullinen lisääntyminen ei onnistu, se käyttää kasvullista lisääntymistä eli levittäytyy maarönsyjensä avulla. Aika yksinkertaista...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogiarkisto