PUOLITTAIN, SILMILLÄ HÄMÄRILLÄ...

Tämä "lokikirja" on tavallaan JÄTEASTIA. Vanhat puheet eivät hyllyillä lojuvina lappuina ainakaan avaudu enää kenellekään muulle. Polttaakaan en niitä raski. Poimin siis palasia tänne jätetynnyriin.

Samalla tavalla tämä on tavallaan KOMPOSTI. Tallennan tänne joitakin keräämiäni kasveja kuvina ja pieninä juttuina happanemaan.

Kasveja olen keräillyt vähän jokapuolella. Puheita olen pitänyt lähinnä virkapaikassani Kiuruveden seurakunnassa. Myöskin puheen pitopaikan ja ajankohdan merkitsen esille, sopivaisuuden puitteissa.

Tervetuloa siis KAATOPAIKALLE, jätteiden keskelle, makujen maailmaan. "Loki" kertoo, mistä on menty...

perjantai 20. maaliskuuta 2009


HOPEAHAPSET - VILLAPÄÄLUIKKA (Trichoporum alpinum)

Harmaata ei saa näkyä! Aika monelle naisihmiselle se on jotenkin arka asia. Itse taas ajattelen, että sopiva harmaus ohimoissa tuo mukanaan tyylikkyyttä, miehelle. Siis positiivinen selitys asialle, johon en pysty vaikuttamaan...

Monelle miehelle taas tuntuu olevan kova paikka kuulla huomautuksia harvenevasta päälaesta. Aikansa se vie ennen kuin tottuu iän mukanaan tuomiin muutoksiin - niinkin pieniin kuin tukkaan, sen määrään ja väriin liittyviin.

Monet vuodet olin Lapinreissuilla aina kulkenut tuon "villapuskan" ohi kiinnittämättä siihen huomiota. Sarakasveihin kuuluvaksi Villapääluikaksi se osoittautui. Kovin yleinen ja silti meinaa jäädä huomaamatta!

Villapääluikka on vienyt muillakin ajatukset pääasioihin, siis tukkaan. Onkohan väri aito; harmaata kyllä näkyy; taitaa olla sävytetty vai peräti värihuuhdeltu. Hyvin näkyy tukka kuitenkin päässä luikalla pysyvän. Kasvin tieteellisen nimen sukua osoittava Trichoporum tarkoittaa suomennettuna "hiuksia kantava"! Kukan kehälehdet ovat muuttuneet karvamaisiksi ja pitenevät kukinnan jälkeen harvaksi villatupsuksi.

Kansankielessä kasvi tunnetaan myös lumiaisena. Jospa en olisikaan jatkossa harmaatukkainen enkä hopeahapsinen - pistetään passiin tukkatuntomerkiksi: harveneva lumiainen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogiarkisto