PUOLITTAIN, SILMILLÄ HÄMÄRILLÄ...

Tämä "lokikirja" on tavallaan JÄTEASTIA. Vanhat puheet eivät hyllyillä lojuvina lappuina ainakaan avaudu enää kenellekään muulle. Polttaakaan en niitä raski. Poimin siis palasia tänne jätetynnyriin.

Samalla tavalla tämä on tavallaan KOMPOSTI. Tallennan tänne joitakin keräämiäni kasveja kuvina ja pieninä juttuina happanemaan.

Kasveja olen keräillyt vähän jokapuolella. Puheita olen pitänyt lähinnä virkapaikassani Kiuruveden seurakunnassa. Myöskin puheen pitopaikan ja ajankohdan merkitsen esille, sopivaisuuden puitteissa.

Tervetuloa siis KAATOPAIKALLE, jätteiden keskelle, makujen maailmaan. "Loki" kertoo, mistä on menty...

perjantai 20. maaliskuuta 2009

PYHÄN PITÄMISESTÄ

Tuttavaperhe aloitti talon rakentamista. Kuulin, miten toinen tuttava, itsekin rakennusprojektin läpikäynyt, antoi heille ohjeensa: "Kaikesta huolimatta, muistakaa pitää pyhä pyhänä!"

Minkähänlaista se on? Onko se sitä, mitä lapsuuden kodissa. Joululahjaksi saatu auton pienoismalli koottiin vasta, kun arki oli tullut. Tavallisenakin pyhäpäivänä oltiin paremmissa vaatteissa. Sakseja ei pyhänä käytetty. Kitisevät pyöränketjut oli lupa rasvata vasta arkena, vaikka olisi kuinka mieli tehnyt... Oliko touhussa mitään järkeä?

Kyllä se tuntui joskus lapsen piinaamiselta! Ja silti siinä oli viisautta. Paitsi kirkkoon menemisellä ja radiokirkon kuuntelemisella noillakin ulkonaisilla muodoilla kerrottiin: ei tämä ole päivä päivien joukossa. Tämä on pyhä, erilainen päivä.

Kaiken uhallakin on välillä pysähdyttävä. Vaikka väkisin. Vieteri on vedettävä, muuten ei jaksa. Ihmistä vartenhan se sapatti on! Muuten käy niin kuin laulussa, jonka radiosta kuulin: "Kun aamu alkaa aa:lla ja illan päättää aa, on turha enää kysyä, mistä kiikastaa!" Jos kaikki on yhtä ja samaa aamusta iltaan ja päivästä päivään, ei hyvä seuraa.

Ihan hätkähdytti tuo Juicen laulu. Sekin neuvoo meitä pitämään pyhän pyhänä!
Seuroissa seurakuntatalolla 4.10. 1987.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogiarkisto