PUOLITTAIN, SILMILLÄ HÄMÄRILLÄ...

Tämä "lokikirja" on tavallaan JÄTEASTIA. Vanhat puheet eivät hyllyillä lojuvina lappuina ainakaan avaudu enää kenellekään muulle. Polttaakaan en niitä raski. Poimin siis palasia tänne jätetynnyriin.

Samalla tavalla tämä on tavallaan KOMPOSTI. Tallennan tänne joitakin keräämiäni kasveja kuvina ja pieninä juttuina happanemaan.

Kasveja olen keräillyt vähän jokapuolella. Puheita olen pitänyt lähinnä virkapaikassani Kiuruveden seurakunnassa. Myöskin puheen pitopaikan ja ajankohdan merkitsen esille, sopivaisuuden puitteissa.

Tervetuloa siis KAATOPAIKALLE, jätteiden keskelle, makujen maailmaan. "Loki" kertoo, mistä on menty...

sunnuntai 15. maaliskuuta 2009


INSINÖÖRITAIDON IHME - KEVÄTESIKKO (Primula veris)

Paljon ei tarvitse mielikuvitustaan kiusata päästäkseen esikoiden nimen juurille. Ensimmäinen eli esikoinen on niminikkarilla ollut mielessään. Näin myös tieteellisessä nimessä: primula on muokattu latinan primus-sanasta.

Kevään ensimmäinen kevätesikko ei kirjaimellisesti kuitenkaan ole. Sen edellä ovat jo sini- ja valkovuokot kukkineet, nyt on keltaisen vuoro. Luetellut kukkalajit ja viereinen kuva antavat selvät viitteet siitä, missä kasvia esiintyy - milteipä ainoastaan Ahvenanmaalla. Siellä se onkin nimetty maakuntakukaksi.

Kevätesikon kukat ovat erilaisvartaloisia. Käsittääkseni päällepäin aivan samanlaisia. Mutta aukaistaanpa konetta hieman... Toisissa kukissa on pitkät heteet ja emin luotti teriön pohjalla, toisissa kukissa näiden paikat taas ovat toisinpäin - mesiäinen säilyy samassa paikassa. Kaiken lisäksi pitkien ja lyhyiden heteiden siitepölyn rakenne on erilainen, samoin emin luotin pintarakenne erilaisissa emimalleissa. Hienojakoinen pitkien heteiden siitepöly kiinnittyy paljon helpommin korkealla olevan pitkävartaloisen emin sileään luottiin; lyhyissä heteissä siitepöly on karkearakeisempaa, samoin sille tarkoitettu lyhytvartaloisen emin luotti on karkeampi.

Näin kasvi varmistaa perimän säilymisen mahdollisimman rikkaana. Tapahtuu siis ristipölytys eri kukkien välillä. Tämän varmistamiseksi ovat kevätesikon suunnitteluinsinöörit värkänneet monimutkaisen ja hienon systeemin... Kyllä ne jaksaa...

Läheltä katsottuna kukan verhiö on erikoisen näköinen, väljä ja kellomainen. Kukintoa sanotaan nuokkuvaksi toispuoleiseksi sarjakukinnoksi. Teriöt ovat suppilomaisia ja 5-liuskaisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogiarkisto